FROSCH FAQ България

Често задавани въпроси

Имате въпроси, които винаги сте искали да ни попитате? Може би тук ще намерите отговорите им.
Можете да се свържете с нас в facebook или Instagram

Марки и съставки

Какво означава „Еко качество“?

За нас „Еко Качество“ се отнася не само за съставките, но и за опаковките, производствения процес и много други.
Може да прочетете повече информация️ 🐸

Веган ли са продуктите на Frosch?

Да, съставките във формулите на Frosch винаги са без животински произход, следователно са веган.

Тествани ли са продуктите на Frosch върху животни?

Ние сме силно загрижени за животните и тяхното добро. Ето защо продуктите на Frosch винаги се произвеждат без съставки с животински произход и никога не са тествани върху животни, в миналото или настоящето. Ние сме твърдо против тестването върху животни, никога не сме правили такива тестове нито сме наемали трета страна да провежда тестовe върху животни за нашите цели. Още повече тестовете върху животни при производството на почистващи препарати е забранено в Германия от 1998 г. А Европейската козметична регулация от 2013 забранява тестването върху животни на козметични продукти.

Наясно сме, че всички съставки в перилните препарати и почистващите продукти биха могли да са тествани върху животни в някакъв момент. Ние самите не произвеждаме тези продукти, а ги добиваме от няколко различни доставчика. Европейската регулация изисква тези доставчици да тестват суровите материали преди да бъдат изкарани на пазара, за да са доказано безвредни за човешкия живот и околната среда. Никой, нито ние, нито нашите доставчици или който и да е друг производител на козметични и почистващи продукти може да заобиколи тези тестове. Следователно не можем да изключим възможността, внимателно подбраните екологични и щадящи кожата суровини, които използваме, да са били тествани върху животни в миналото. И все пак, можем да уверим нашите потребители, че продуктите на Frosch никога не са били тествани върху животни!

Още повече, ние не изнасяме продуктите си в държави, чиито закони изискват тестване върху животни, за да бъдат продуктите позволени за продажба.

Продуктите на Frosch съдържат ли микропластмаси в състава си?

Не! Всички Frosch формули са без микропластмаси. Цялата гама от продукти развива своите почистващи свойства и грижа без микропластмаси и така защитават реките и океаните.

Микропластмасите не трябва да се бъркат със синтетични полимери. Последните са водно-разтворими материали, които се абсорбират в съоръженията за пречистване на вода, така че не представляват риск за водните обекти. Такива синтетични полимери се използват например в перилните препарати на Frosch под формата на инхибитор на багрилото PVP (поливинилпиролидон), който предпазва цветовете от избледняване. За момента няма заместител на растителна основа, който бихме могли да ползваме.

Продуктите на Frosch съдържат ли палмово масло в състава си?

От самото начало използваме повърхностно-активни вещества на растителна основа вместо такива на нефтена. Повърхностно-активните вещества на растителна основа се състоят отчасти от кокосово масло и масло от палмово семе от устойчиво отглеждане, и все повече от европейски растителни масла.

За да сме точни, използваме масло от палмови семки, което е отпаден продукт на палмовото масло. Получава се от последното пресоване и не може да се използва за хранителни продукти. Повърхностно-активните вещества (активни за измиване вещества) се произвеждат от това палмово масло.

Ние обаче не виждаме това като крайното решение и продължаваме дългогодишните си изследванията на алтернативни растителни суровини. Те включват повърхностно-активни вещества и сапуни от Европа (например на базата на маслини, рапица, слънчоглед и ленено семе), които в крайна сметка влизат в нашите продукти. Замяната на сапуна и системата на повърхностно-активно вещество от днес за утре не е толкова лесна, колкото звучи, защото материалите имат значително влияние върху качествата и начина, по който продуктът се представя, стабилността на формулата, оцветителите и ароматите.

Опаковките

Защо Frosch използва пластмаса за опаковане?

Пластмасата е ценен материал, който има много предимства. Целта трябва да бъде пластмасата да се постави в затворен цикъл и да се рециклира, така че околната среда да не се натоварва още повече.

Ето защо нашето кредо е: ИЗПОЛЗВАТЕ ПОВТОРНО – НАМАЛЯВАЙТЕ – РЕЦИКЛИРАТЕ.

ПОВТОРНА УПОТРЕБА: Ние произвеждаме нашите бутилки от 100% рециклирана пластмаса и от години налагаме на пазара торбички пълнители, така че нашите бутилки да могат да се пълнят отново и отново.

НАМАЛЯВАНЕ: Нашите торбички пълнители спестяват до 70% опаковъчен материал в сравнение с бутилка, която съдържа същото количество продукт.

РЕЦИКЛИРАНЕ: Ние държим нашите бутилки в затворен цикъл на рециклиране.

Колко пластмаса е използване в бутилките на Frosch?

PET (полиетилентерефталат) бутилките на Frosch са изработени от 100% рециклирана пластмаса.

В момента 50% от рециклираните материали (пластмаса) идват от обратно събиране чрез депозит, а останалите 50% от системата Жълта торба / Жълт контейнер.

Нашите Frosch Senses HDPE (полиетилен с висока плътност) бутилки за душ гел се произвеждат 100% от рециклирана пластмаса от системата Жълта торба / Жълт контейнер. Първи в света при козметиката.

Защо Frosch не използва стъклени бутилки?

Стъклените опаковки не са идеално пригодени за перилни и почистващи продукти, тъй като стъклото се чупи лесно. Ето защо индустрията за почистващи продукти използва стабилни пластмасови опаковки. Но това не е единствената причина. Стъклото е много по-тежко от пластмасата. За да транспортирате един литър течност, ви трябват около 500 грама стъкло, но само 35 грама пластмаса. Това се изразява в повече въглеродни емисии при производството и транспортирането на стъклени бутилки за еднократна употреба и по този начин очевидно по-лоша оценка на жизнения цикъл (LCA). През 2010 г. Институтът за Енергийни и Екологични Изследвания Хайделберг (ifeu) изследва и сравни жизнения цикъл на различни видове бутилки. Изследователите стигнаха до заключението, че стъклените бутилки за многократна употреба не са най-екологично разумният вариант. При дадените обстоятелства не бяха открити ясни екологични предимства или недостатъци при сравнение на стъклени бутилки за многократна употреба и PET бутилки за еднократна употреба. За да се постигнат добри резултати, подобни на стъклена бутилка, PET бутилката трябва: а) да бъде много лека и б) да бъде направена от относително висок дял на рециклираните материали. Рециклираните PET бутилки от Frosch отговарят на тези две изисквания.

Защо Frosch няма станции за пълнене?

Многолитровите станции за пълнене могат да бъдат нехигиенични. Има сериозна опасност бактериите да замърсят почистващия продукт в станцията, след което потребителят да пренесе бактерията в дома си, където тя да се разпространи из кухнята и съдовете за хранене. Замърсяването може да бъде предотвратено само чрез добавяне на големи количества консерванти във формулите на продуктите в станциите за пълнене. Във Frosch това изобщо не е желано. Използваме напълно деминерализирана вода, която получаваме от собствените си съоръжения за пречистване на вода. Това ни позволява да намалим до минимум консервантите в нашите продукти.

Също така стои и въпросът с декларирането на съставките. Като производител на перилни и почистващи препарати, ние трябва да спазваме регламента на ЕС за перилните препарати, който изисква да предоставяме подробна информация за съдържанието на всеки продукт. Това от своя страна свидетелства за качеството и произхода на използваните вещества. На станциите за пълнене обаче потребителят може да налее почистващ препарат в бутилка, която се различава от оригиналния продукт. В този случай информацията за продукта вече не съответства на съдържанието на бутилката.

Освен това един търговец може да снабдява станция за пълнене само с една марка и максимум три или четири продукта. Ние, все пак имаме нужда от решение за цялата ни продуктова гама, а не само за няколко избрани артикула. Намерихме решение в използването на 100% рециклирани опаковки и в опаковки за повторно пълнене. С пакетите за презареждане една бутилка може да се пълни отново и отново – така на практика имате своя собствена малка станция у дома.

Защо нямаме система с депозит за бутилките на Frosch?

Въвеждането на депозитна система за почистващи препарати трябва да бъде регламентирано със закон и да се включи цялата индустрия и търговията на дребно. Ще трябва да се въведе напълно нова система. По хигиенни причини опаковките за храни и напитки не могат да се събират заедно с опаковките за почистващи препарати. Разходите за отделна обработка биха били твърде високи, тъй като търговията ще трябва да придобие определен брой устройства и да създаде достатъчно място за съхранение.

Ние производителите също ще трябва да закупим нови машини за сортиране, проверка, измиване и повторно бутилиране. Пластмасовите бутилки ще трябва да имат по-голяма дебелина, за да могат да се пълнят от 10 до 15 пъти; капачките също ще трябва да бъдат преработени. Накратко казано, анализът на разходите и ползите показа, че системата за депозиране на опаковки за почистващи продукти не е нито екологично, нито икономически целесъобразна, особено защото нашата инициатива за рециклиране вече използва затворената система, създадена от Dual Systems. Освен това, когато пластмасовите отпадъци от жълтата торба се преработват, опаковките на хранителните продукти също се рециклират.